Gratis fragt i DK ved køb over 500,-
365 dages returret*

Sølvbryllup - En guide til traditioner, pynt og festligheder

Det kaldes for sølvbryllup når man har været gift i 25 år, og her fejrer man typisk ægteparret på selve bryllupsdagen med en æresport og morgensang. Man ser ofte at familie og venner opstiller en æresport rundt om brudeparrets hoveddør, og stiller an med morgensang, hvorefter der typisk bydes indenfor til kaffe samt morgenbord.

Sådan laver du en æresport til sølvbryllup

Familie og nære venner plejer som regel at stå for en æresport. Æresporten består typisk af et træ skelet pyntet med en granguirlande samt årstidens blomster, eller måske nogle flotte sløjfer, som sætter prikken over i'et. Granguirlanden kan enten snoes rundt om stativet, eller det kan bindes fast hertil med jævne mellemrum. Øverst i midten på æresporten placeres et æresport hjerte (eller et skjold) med parrets navne. Husk at du kan tilkøbe ophængsdupper til vores hjerter, således at det bliver lettere at montere.

Vækkes med morgensang

Æresporten opsættes typisk tidligt om morgenen, og brudeparret vækkes af gæsterne ved at synge et par danske sange. Ifølge traditionen synger man sange såsom "I Østen stiger solen op" og "Det er så yndigt at følges ad" Der afsluttes ofte med Svantes vise. Det er efterhånden blevet meget normalt at hyre musikkere, som kommer og spiller instrumenter til at bakke op om morgensangen. 

Morgenkaffe

Det er meget normalt at de syngende gæster inviteres indenfor til morgenkaffe. Typisk skåles der i gammeldansk, og musikkerne spiller et par numre. Hvis ikke der afholdes en efterfølgende fest vil man typisk også have brudevalsen på programmet.

Sølvbryllup og fest

Det er meget normalt at selve dagen for sølvbrylluppet falder på den tirsdag eller onsdag, da dette i passer på at der er tale om et lørdagsbryllup. Derfor vil bryllupsfesten ofte placeres i den førstkommende weekend.

 

Dertil kan man i stedet afholde den store dag på anden vis. Her kan familie og venner tage på restaurant og spise en god middag. Det kan være et rigtig godt sted og måske en fordel at forberede restaurenten på, at man dukker op med et sølvbrudepar.

Da der tidligere på dagen er blevet danset sølvbrudevals, er dette ikke et punkt på selve aftenen. Men en sang kan der godt blive plads til eller taler.

SKAL DER SLÅES ET BRAG AF EN FEST OM AFTENEN, PLEJER DEN TRADITIONELVIS AT HOLDES SÅDAN HER.

 • Velkomstdrink (evt. spiller en musiker gennem middagen)
 • Til bords med en velkommen sang
 • Forret
 • Et par taler eller sange
 • Hovedret
 • Et par taler eller sange
 • 2 x hovedret
 • Underholdning, sange eller taler
 • Dessert
 • Eventuelle sange og taler eller underholdning
 • Velbekomme sang
 • Rummet bliver dannet om til en cafe/disko og musikker stiller op
 • Kaffe med småkage, øl, sodavand og en lille en
 • Dans
 • Natmad

HVAD GIVER MAN PÅ SØLVBRYLLUPSDAGEN?

Nogle par giver hinanden morgengave, som de også gjorde 25 år forinden. Det kan være et smukt smykke, et ur eller en fornyelse af parrets vielsesringe.

Man skal tænke på at der er gået 25 år siden brylluppet, og derfor er der også sket meget med sølvbrudeparrets økonomi. Det kan være at vielsesringene fra dengang, kræver en lille opblomstring i form af en lille smuk sten, som påskønnelse af hinandens kærlighed.

Det kan også være man efter moderne vis giver hinanden andre ting, der symboliserer at årene er gået. Det kunne fx være, at jeres bryllupsbillede var blevet malet af en kunstner eller trygt over på et lærred.

At I havde samlet en masse foto i gennem de sidste 25 år og fået udarbejdet en stor foto collage, som kunne hænge i jeres hjem.

 

Hvad giver man i gave?

Hvordan holder man

Hvor mange holder

bryllupsdage

sølvbryllup


Ældre opslag


Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort